Internetbehandling mot tvångsmässigt hudplockande (dermatillomani)

Edit: Anmälan är stängd på grund av ett stort antal anmälningar på kort tid/The registration is closed due to a large number of applicants.

Nu drar Rücklab igång rekryteringen till en kontrollerad studie där vi testar effekten av internetförmedlad KBT för dermatillomani jämfört med väntelista. Behandlingen, som är kostnadsfri, pågår under 10 veckor och sker på distans via en säker internetplattform. Kontakt med behandlare sker via textmeddelanden.

Alla som deltar i studien erbjuds behandling. Man måste vara minst 18 år för att delta och boende i Sverige.

Kontakta gärna projektledande psykolog Mia Asplund om du har frågor kring studien! E-post: mia.asplund@ki.se

Vad är dermatillomani?

Dermatillomani eller skin-picking disorder som det kallas på engelska, innebär ett överdrivet plockande, pillande eller klämmande på huden. Ofta plockar man i ansiktet, på armar och händer, men många plockar även hud från andra ställen på kroppen. Det vanligaste är att man söker efter ojämnheter som pormaskar, finnar, hudflikar, förhårdnader, sår eller sårskorpor från tidigare rivande

Hudplockandet kan triggas av ett inre sug, och för vissa leda till en känsla av lättnad eller tillfredställelse. Andras plockande triggas av rastlöshet eller jobbiga känslor som stress och oro och upplever att plockandet hjälper till att lindra dessa negativa känslor.

English translation: The registration is now open for a controlled study testing internet-delivered CBT for dermatillomania (also known as skin-picking disorder). Contact psychologist and project manager Mia Asplund if you have questions about the study. Edit: The registration is now closed.